Case study

Lanxess Headquarters

Lanxess Headquarters - Guthrie Douglas
Lanxess Headquarters atrium
Lanxess Headquarters

Application

External façades

Building type

Commercial Office

Architect

Broekbakema Architects

Product

TESS™140

Location

Geleen, Netherlands

Project team

Hunter Douglas Netherlands

Integrated External Façade Blinds

The new Lanxess headquarters, situated at the Chemelot Campus in Geleen (Netherlands), was developed by architects Broekbakema. The building’s shape has a spiral flow, which forms the different floors surrounding a central atrium. The design optimizes visual contact through the whole building. The most common functions like conference rooms, library and flexible workplaces are located on the split-level floors in the atrium.

Boasting an almost entirely glazed façade the building design required an intelligent shading solution. The external façade benefits from a TESS™140 external blind system. Slim wire guides and flexible brackets mean the design fits into the glazing surround for near invisibility when retracted. The blind hardware is fully integrated in the façade structure and constant tension is applied for wind resistance on what is an exposed site which frequently experienced strong winds.

In total 50 TESS™140 systems are integrated into the façade of the building providing both solar control and making the interior a comfortable working environment. This is essential for many of the areas in the building such as the conference rooms, library and flexible workplaces.